Kinetoterapie adulți și vârstnici la Kineto Help
Termenul kinetoterapie provine din combinarea cuvintelor din limba greacă: kinetos – “mișcare” și therapia – “tratament”. Kinetoterapia pune accent atât pe beneficiile fizice, cât și pe cele psihice, pentru o recuperare medicală completă a pacientului din punct de vedere somato-funcțional, motric și/sau de reeducare a funcțiilor secundare.
Prin kinetoterapie se îmbunătățesc forța și rezistența musculară, mobilitatea și coordonarea mișcărilor cu ajutorul programelor kinetice complexe de masaj terapeutic, gimnastică medicală și exerciții elaborate individual.
Mai jos puteți regăsi o lista cu tipurile de afecțiuni tratate de specialiștii centrului Kineto Help:
- Accident vascular cerebral
- Discopatie cervicală
- Spondiloză cervicală
- Hernia de disc cervicală
- Artroză
- Tendinită
- Luxația
- Periartrita scapulo-humerală
- Bursită
- Entorsă
- Cifoză
- Lordoză
- Hernia de disc lombară
- Scolioză
- Coxartroză
- Gonartroză
- Întinderi
Accident vascular cerebral:
Este un proces patologic, care interesează un vas cerebral și însoțește întotdeauna un deficit motor.
Accidentul vascular cerebral se poate produce prin hemoragie cerebrală sau ischiemie cerebrală (tromboză sau embolie). Profilaxia este definită că fiind totalitatea metodelor, mijloacelor și procedeelor prin care se acționează pentru menținerea stării de sănătate, prevenirea agravării și complicațiilor. Ea urmărește ameliorarea sau eliminarea factorilor de risc determinanți sau favorizanți.
Metodele de recuperare diferă de la o persoană la altă. Indiferent de cauză, în sindromul de neuron motor central, întâlnim deficit motor, hipotonie, apoi hipertrofie spastică, tulburări de coordonare a mișcărilor, tulburări de sensibilitate, de comunicare, psihice, disfuncții sfincteriene.
Recuperarea medicală urmărește ameliorarea tuturor acestor deficiențe, țintă fiind aducerea lor la un nivel cât mai aproape de normal. Recuperarea poate începe după 2-3 săptămâni.
Discopatie cervicală:
Este o deteriorare a discului intervertebral de la nivelul coloanei cervicale. Simptomele apar prin dureri la nivelul musculaturii, contracturi musculare, dureri în zona cervicală, uneori și amețeli.
Tratamentul constă în medicamente antiinflamatoare, fizioterapie, kinetoterapie, masaj terapeutic, iar în cazuri extreme se ajunge la tratament chirurgical.
Kinetoterapia are că obiective:
- ameliorarea stărilor de disconfort;
- restabilirea echilibrului funcțional al membrului afectat, prin dispariția durerilor musculare.
Spondiloză cervicală:
Este o boală artrozică, localizată la nivelul segmentului cervical al coloanei vertebrale, ce determina limitarea mobilității și disconfort.
Obiectivele kinetoterapiei sunt:
- ameliorarea durerii;
- ameliorarea contracturii musculare;
- ameliorarea mobilității coloanei cervicale (în limite funcționale);
- ameliorarea tonusului muscular.
Hernia de disc cervicală:
Deteriorarea unuia dintre discurile care servesc drept amortizare între vertebre. Discul este format într-un inel, alcătuit din fibre care leagă cele două vertebre și dintr-un nucleu central. Principalul simptom este durerea, însoțită de o rigiditate a coloanei, limitând mișcările. În stadiile acute se recomandă fizioterapia, apoi se continuă cu kinetoterapia și masaj terapeutic.Artroză:
Este o afecțiune cronică a articulațiilor, determinate de distrugerea lentă a cartilajului și a osului, situate imediat sub acesta. Principalii factori de risc sunt vârsta, traumatismele, suprasolicitarea unor articulații sau obezitatea. Dimineața se manifestă durerile legate de punerea în mișcare și se ajunge frecvent la limitarea posibilităților de mișcare sau chiar la înțepenire.
Tratamentul cuprinde un ansamblu de mijloace (medicamentos, electroterapie, tratament balnear sau chirurgical).
Obiectivele kinetoterapiei sunt:
- încetinirea evoluției bolii;
- ameliorarea durerii;
- scăderea contracturii musculare, creșterea forței musculare.
Procesul de evoluție poate fi mai lent dacă se efectuează gimnastică medicală.
Tendinită:
Este inflamația unui tendon în apropiere de inserția sa pe os. Afecțiunea poate fi provocată de suprasolicitarea zonei, prin activități sportive cum ar fi tenisul, prin baterea la mașina de cusut, lucru intens la tastatura calculatorului sau chiar la pian. Simptomele apar încă din primele zile, prin durere la mobilizare și palpare.
Se recomandă repaus, fizioterapie și kinetoterapie. Reluarea activității trebuie să fie adecvată și progresivă, însoțită de corectarea gesturilor sau a posturilor favorizante.
Luxația:
Este o leziune articulară, provocată de obicei de un traumatism, în care suprafețele osoase își pierd raporturile normale. Luxatia poate fi totală sau parțială, simptomele apărând încă din primele ore prin:
- contuzii;
- dureri severe;
- roșeață la nivelul tegumentului;
- mișcările devin limitate.
Tratamentul constă în:
- combaterea durerii și controlul inflamației;
- repaus articular;
- comprese cu gheață.
Obiectivele kinetoterapiei:
- recuperarea stabilității articulare;
- recuperarea mobilității;
- creșterea capacității de efort.
Kinetoterapia se asociază cu masajul terapeutic, fiind benefic pentru relaxarea zonelor afectate și a musculaturii contractate.
Periartrita scapulo-humerală (psh):
Este un sindrom clinic dureros, însoțit de redoare și de limitarea mișcărilor, datorită afectării structurilor periarticulare (ligamente, tendoane, bursă, mușchi, capsulă).
Se întâlnesc patru forme:
- umărul dureros simplu;
- umărul dureros acut (hiperalgic);
- umărul blocat;
- umărul pseudoparalitic.
Obiectivele kinetoterapiei sunt:
- combaterea durerii;
- prevenirea apariției redorii articulare;
- recuperarea mobilității controlate ale umărului;
- recuperarea forței musculare.
Inflamația acută sau cronică a unei burse seroase (cavitate închisă ce conține lichid, situată în zonele de frecare din vecinătatea articulațiilor). În cele mai multe cazuri, cauza rămâne necunoscută, dar factorii favorizanți sunt traumatismele, afecțiunile reumatice inflamatorii sau infecțiile.
Se caracterizează prin dureri și prin limitarea mobilității.
În absența infecției, tratamentul cuprinde repausul, imobilizarea zonei și masaj terapeutic.
Entorsă:
Este o afecțiune traumatică, produsă printr-o mișcare forțată peste limitele fiziologice, ce determina leziuni variate ale capsulei articulare, ligamentelor ce stabilizează articulația și tulburări vasomotorii reflexe: hiperemie, tumefacție, durere, hemohidrartroză. Spre deosebire de luxație, suprafețele articulare rămân în contact.
În entorsele de gradul I, se produc întinderi ligamentare și rupturi fibrilare; cele de gradul II se manifestă prin rupturi parțiale sau totale ale unuia sau mai multor ligamente, iar în entorsele de gradul III se produc rupturi ligamentare cu fracturi parcelare asociate.
Ca simptome apare durerea, impotența funcțională, tensiunea articulară cu sau fără edem.
Cifoză:
Este o deviație a coloanei vertebrale, în plan sagital, cu convexitatea curburii orientată în plan posterior. Coloana vertebrală este curbată excesiv în regiunea toracală, provocând cocoașă. Coloana va compensa cu o hiperlordoză cervicală și lombară, echilibrându-se.
Primele simptome apar prin durerea spatelui, scăderea amplitudinii respirației, contracturi intercostale și modificarea formei cutiei toracice.
Tratamentul constă în chirurgie (în cazurile foarte grave) , kinetoterapie și masaj terapeutic.
Obiectivele kinetoterapiei:
- încetinirea evoluției bolii;
- reeducarea posturală;
- corectarea deviației în plan sagital a coloanei.
Este recomandată începerea kinetoterapiei precoce, evoluția bolii fiind rapidă, mai ales în perioada de creștere.
Lordoză:
Este o deviație a coloanei vertebrale, în plan sagital, cu convexitatea curburii orientate în plan anterior. Durerea lombară este extrem de frecventă, fapt ce determină incapacitatea temporală de muncă.
Kinetoterapia are ca obiective:
- tonifierea musculaturii slabe a zonei lombare;
- corectarea posturii.
Kinetoterapia se asociază cu masajul terapeutic, fiind indicat pentru relaxarea musculaturii.
Hernia de disc lombară:
Cunoscută și sub numele de “ruptură a discului intervertebral”, este o afecțiune prin care discul intervertebral apasă pe rădăcinile nervoase și măduva spinării.
Scolioză:
Este o deformare a coloanei vertebrale, caracterizată printr-o curbare laterală, însoțită de o rotație a vertebrelor. Scolioza poate fi depistată când un umăr este mai sus decât celălalt. Uneori se poate manifestă prin dureri lombare sau dorsale.
Agravarea este posibilă la momentul pubertății, fiind indicat controlul periodic în perioada creșterii copilului, în scopul instituirii rapide a măsurilor terapeutice adecvate, pentru prevenirea unei agravări.
Se recomandă kinetoterapia încă din stadiul incipient, evoluția bolii fiind destul de rapidă. Se asociază kinetoterapia cu masajul terapeutic, acesta fiind decontracturant.
Coxartroză:
Este artroza șoldului, fiind un reumatism cronic. Apare în condiții etiologice foarte variate, evoluția bolii fiind lentă, progresivă, cu impotența funcțională ce se accentuează în timp. Apar dureri la nivelul regiunii inghinale, vârfului femural, situate în porțiunea superioară a coapsei, sau la nivelul feșei, cu iradiere în coapsă sau genunchi, care se agravează la mers și se relaxează la repaus.
Kinetoterapia are ca obiective:
- combaterea contracturilor musculare;
- calmarea durerii;
- oprirea evoluției;
- restabilirea echilibrului;
- creșterea mobilității articulare;
- reeducarea mersului.
Kinetoterapia este recomandată să fie asociată cu masajul terapeutic.
Gonartroză:
Este localizarea reumatismului degenerativ la nivelul articulației genunchiului. Debutul bolii este insidios și afectează mai mult persoanele de sex feminin. Simptomele apar încă din stadiul inițial al bolii, prin dureri în ortistatism prelungit, ușoară hipotrofie musculară, crepitații articulare, ducând până în stadiul final la deficit motor sever, mers aproape imposibil fără cârje, bastoane sau cadru.
Obiectivele kinetoterapiei:
- combaterea durerii;
- menținerea sau creșterea forței musculare și a stabilității articulare a genunchiului;
- menținerea sau creșterea mobilității articulare;
- recuperarea mersului.
Kinetoterapia este foarte recomandată în tratamentul gonartrozei. De asemenea, masajul este indicat pentru creșterea fluxului sangvin.
Întinderi:
Apar la nivelul mușchilor, tendoanelor și discurilor, ca urmare a efectuării unor mișcări greșite sau rapide sau în urmă unor întinderi exagerate a anumitor țesuturi. În cazul unei întinderi, durerile sunt înțepătoare, în faza inițială chiar paralizante, apoi zona afectată este foarte sensibilă la atingere. Se recomandă masajul terapeutic cu creme sau geluri antiinflamatoare.